Profesionální hasiči z MSK kraji nakoupí 17 prvovýjezdových cisteren, starší ATEGA půjdou dobrovolným jednotkám

Projekt „Nákup prvosledových hasičských vozidel se speciální IT technikou“ je určen pro obměnu prvovýjezdových cisternových automobilových stříkaček. Připravuje ho Moravskoslezský kraj ve spolupráci s Hasičským záchranným sborem Moravskoslezského kraje, spolufinancován bude z Regionálního operačního programu Moravskoslezsko.

Regionální rada regionu soudržnosti Moravskoslezsko je řídícím orgánem Regionálního operačního programu Moravskoslezsko. Jejím úkolem je spravovat peníze z evropských strukturálních fondů a českých veřejných zdrojů a směřovat je prostřednictvím poskytnutých dotací na rozvojové investiční projekty k příjemcům tak, aby z nich měl region a místní obyvatelé co největší přínos.

Předmětem veřejné zakázky je nákup 17 ks prvosledových cisternových automobilových stříkaček CAS 20/4000/240-S2T na podvozku Tatra 815 Terrno 4×4.2, vybavených speciálním monitorovacím systémem pro sledování polohy vozidla, jeho okolí a zároveň umožňující obousměrný online přenos informací mezi zasahující JPO a operačním střediskem (IBC v Ostravě) s možností poskytnutí plné informační podpory veliteli zásahu.

Nová tatra

Starší vozidla dobrovolným hasičům

K dobrovolným hasičům se tak přesune dosavadní technika profesionálů, tedy většinou vozidla Mercedes Benz Atego v různých variantách o průměrném stáří přibližně 7 let.

Tato skutečnost se jednoznačně projeví ve zvýšení akceschopnosti u JPO II a JPO III, zejména u těch jednotek, jež jsou předurčeny ke speciálním typům zásahů.

 

starší atego

 

více zde